zaterdag 12 mei 2012

-


Passend onderwijs
Passend onderwijs – kinderen met een rugzakje worden op een speciale manier begeleid op het regulier onderwijs.
Dit idee is voortgekomen uit de overtuiging dat elk kind onderwijs krijgt dat het best bij zijn of haar talenten en beperkingen past. Dankzij dit besluit kunnen ook kinderen met een stoornis of een handicap vanaf 2012 een reguliere school bezoeken, met behulp van de extra begeleiding die daarvoor beschikbaar wordt gesteld.
Voor ieder kind moet er een passende onderwijsplek zijn. Ook als het kind een handicap of gedragsproblemen heeft, moet het met extra begeleiding en maatwerk naar het reguliere onderwijs kunnen. Pas als het echt nodig is komt speciaal onderwijs in beeld.
Wat zijn de uitgangspunten?
Het kabinet heeft een ontwikkelingskader opgesteld dat bestaat uit de volgende uitgangspunten:
  • Het kind moet centraal staan. Dat betekent dat het aanbod moet worden afgestemd op de behoeften van elk kind afzonderlijk.
  • Passend Onderwijs houdt in dat een kind, door middel van overleg tussen schoolbestuur en ouders, op een school wordt geplaatst waar de mogelijkheden van het kind het meest tot zijn recht kunnen komen. Dat kan zowel binnen het regulier of het speciaal onderwijs zijn, maar tussenvormen zijn ook mogelijk.
  • De kwaliteit van het onderwijs goed moet zijn, zodat ouders erop kunnen vertrouwen dat het onderwijs van goede kwaliteit is.
  • Leerkrachten moeten voldoende bekwaam zijn om Passend Onderwijs in de klas te realiseren.
  • Het zorgaanbod van de school en de jeugdzorg (+AWBZ-zorg) voor kinderen die ondersteuning nodig hebben moeten goed op elkaar afgestemd zijn.
  • Het proces van indicatiestelling moet minder bureaucratisch en moet meer handelingsgericht zijn. Dat wil zeggen dat het antwoord moet geven op de volgende vraag: wat willen we met deze leerling bereiken in het onderwijs en wat is daarvoor nodig?
  • De middelen die beschikbaar zijn voor zorgleerlingen en die vrijkomen voor de invoering van Passend Onderwijs dienen hoofdzakelijk ten goede te komen aan het primaire proces: dus ten behoeve van het werken in de klas.
  • Op Rijksniveau dienen de uitgaven voor extra zorg beheersbaar te zijn.
Deze uitgangspunten zijn leidend bij de invoering van Passend Onderwijs.


Waarom nodig?
Veel kinderen die extra zorg nodig hebben, vallen tussen het wal en het schip. Het huidige zorgsysteem maakt dat scholen vaak onvoldoende of te laat een passend aanbod kunnen leveren. Teveel kinderen met gedragsproblemen of een handicap komen dan thuis te zitten. Daarnaast zijn scholen die wel onderwijs op met maat brengen vaak ver weg uit de leefomgeving van het kind. Hierdoor raken de leerlingen geïsoleerd van hun eigen omgeving en kunnen ze moeilijk integreren. Door de zorg die rondom het kind word gegeven,  wordt het beter op elkaar aangesloten en komt het kind beter tot zijn recht in de maatschappij en in het onderwijs!

Naast deze gevolgen voor kinderen, blijkt ook dat regels binnen de zorgstructuur vaak erg ingewikkeld zijn.
Passend onderwijs kan veranderingen met zich meebrengen voor leraren en begeleiders. Leerlingen krijgen zo veel mogelijk een ondersteuningsaanbod binnen het reguliere onderwijs. Het blijft wel mogelijk om ongeveer 70.000 leerlingen in het (v)so te plaatsen. Een nauwe samenwerking tussen speciaal en regulier onderwijs en meer gelegenheid voor professionalisering, biedt leraren mogelijkheden om te kunnen omgaan met (grotere) verschillen in de klas.

Praktijk
In veel regio’s zijn schoolbesturen al gestart met het vormen van passend onderwijs. Een eerste stap is vaak om alle partners met elkaar in gesprek te laten raken. Er moet vooral aandacht gegeven worden aan samenwerkingsverbanden, om te realiseren waar het om gaat bij maatwerk. Naast organisaties als Jeugdzorg, gemeente en Zorg Advies Teams is ook de samenwerking met ouders erg belangrijk.
Van een school vraagt het erg veel om op de juiste manier passend onderwijs te geven. Er wordt
nagedacht over een taakverdeling, en of het nodig is dat het personeel wordt versterkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten